Bezlepkové potraviny

My v Zdravienke sa snažíme prispieť ku kvalite stravovania všetkých ľudí, a to znamená, že nezabúdame ani na celiatikov. Pre tých, ktorí držia bezlepkovú diétu, máme v ponuke mnoho chutných produktov:

  • rôzne druhy chlebov, bagiet a žemlí – biele aj celozrnné, slané aj sladké
  • múky – na pečenie, zahusťovanie, zmesi na biely/ hnedý/ slnečnicový chlieb a na sladké pečivo.
    aj jednodruhové múky:  pohánková, pšenová, ryžová, cícerová, amarantová, sójová, zemiaková, teffová, kukuričná, paleo múky.
  • maškrty slané aj sladké, piškóty
  • cestoviny
  • kávy, pivo
  • korpus na pizzu
  • raňajkové cereálie
  • instantné kaše a krupice
  • strúhanky
  • lístkové cesto
  • nátierky
  • polievky

Celiakia a bezlepková strava

Celiakia (primárny malabsorpčný syndróm) je choroba postihujúca hlavne tenké črevo. Základom liečby je diéta, tzv. bezlepková strava. Strava nesmie obsahovať lepok –  to znamená vylúčiť všetky jedlá, pri príprave ktorých bola použitá múka z pšenice, jačmeňa, raže a ovsa. Náhradou je pohánka, pšeno, sója, ryža, kukurica, zemiaky, amarant, quinoa. 

Výskyt tejto choroby je asi 1:3000. Mierne formy ostávajú nediagnostikované, nezistené. Ženy sú postihnuté 2x častejšie ako muži. Príčinou je poškodenie sliznice tenkého čreva a neznášanlivosťou lepku (gluténu). Celiakia vzniká v rôznom období života, aj v detskom veku (prvé príznaky začínajú väčšinou už pred 2. rokom života).

Lepok

Lepok je zmes bielkovín, ktorý je súčasťou obilných zŕn (pšenica, jačmeň, raž, ovos). Tvorí  asi 10% múky. Skladá sa z dvoch častí – z gliadínu a glutenínu, škodlivý z nich je gliadín.  

U chorých je prítomná genetická porucha, chýba enzým, ktorý štiepi gliadín (ale je možný aj alergický mechanizmus - vrodená precitlivelosť na gliadín), nahromadenie gliadínu pôsobí toxicky na bunky sliznice tenkého čreva.

Vzniká porucha vstrebávania živín, neschopnosť využiť súčasti potravy pre organizmus, porucha pohyblivosti tenkého čreva a jeho dilatácia (rozšírenie). Súčasne je zvýšená priepustnosť sliznice tenkého čreva – do čreva sa z krvných kapilár vo veľkom množstve vylučuje voda, elektrolyty, bielkoviny a tuky.

Celiakia a bezlepková strava

Príznaky celiakie

Hlavné príznaky pri tejto chorobe sú: hnačka, chudnutie, celková slabosť, nafukovanie, pocit tlaku v bruchu, zvýšená plynatosť čriev, oneskorený rast, malé priberanie na váhe. Vzniká anémia (málokrvnosť), opuchy, výrazný deficit vitamínov (hlavne skupiny B), železa, kyseliny listovej... Je oneskorený pohlavný vývoj.

V dospelosti vidíme okrem horeuvedených príznakov aj poruchy krvotvorby, krvácavé stavy, osteoporózu, zlomeniny kostí, u žien amenoreu a neplodnosť. 

Je atrofia svalov, suchá koža, mäkké, lámavé nechty. Časté sú depresívne stavy. Je porušená bariéra sliznice tenkého čreva, cez sliznicu sa do tela dostávajú škodlivé látky, ktoré sú zdrojom imunitných reakcií, oslabuje sa imunitný systém.

Bezlepková strava

Základom liečby je diéta (tzv. bezlepková strava). Strava nesmie obsahovať lepok –  to znamená vylúčiť všetky jedlá, pri príprave ktorých bola použitá múka z pšenice, jačmeňa, raže a ovsa (pozor – suroviny z týchto zŕn sú používané napr. pri výrobe mäsových výrobkov, glutén môžu obsahovať niektoré druhy syrov, zmrzlina, alkohol, lieky, čokoláda...

Náhradou je pohánka, pšeno, sója, ryža, kukurica, zemiaky, amarant, quinoa. 

Zeleninové a ovocné jedlá – ak neobsahujú stabilizátory a prostriedky zväčšujúce objem (môžu obsahovať glutén). Strava má obsahovať menej živočíšnych tukov. Ak je to potrebné, lieči sa anémia, prípadne infekcie.

Je vhodné pravidelne dopĺňať vitamíny a minerály prírodnou formou. Ochorenie je dlhodobé a pri správnej diéte a sa dá dlhší čas udržať stabilizovaný stav Jediným možným liečením je vyhýbanie sa potravinám s obsahom gluténu. Zlepšenie symptómov nastáva už po niekoľkých dňoch. Dĺžka celkovej regenerácie sliznice tenkého čreva je závislá od závažnosti ochorenia. Strava bez obsahu gluténu musí byť dodržaná aj po doznení ťažkostí.

Autorka: Mária Galbavá

Nezúfajte! I bez lepku sa dá žiť úplne v pohode. Potrebujete len vedieť ako na to. Vezmite diétu ako súčasť svojho životného štýlu. Ak ju držíte, držte ju pre seba a svoj prospech, aby ste zostali zdraví a fit.

Milí priatelia, 
v mesiaci september 2010 som oficiálne ukončila pôsobenie na poste predsedu SSC Topoľčany, a tak chcem touto cestou poďakovať všetkým priateľom a členom, ale aj nečlenom spoločnosti. 

Približne v takomto období v roku 2007 sme sa po prvýkrát stretli pri malom občerstvení v predajni Zdravienka. Priznám sa, boli tu aj obavy, ako to dopadne, no tie sa rýchlo stratili. Na tomto prvom stretnutí sme sa spoznali a dohodli sme sa na ďalšej spolupráci. Každé nasledujúce stretnutie spojené s ochutnávkami domácich maškrtiek sa tešilo väčšej a väčšej obľube nielen celiatikov, ale aj ich príbuzných a priateľov. 

A tak, po príjemnom rozhovore s pani Chalúpkovou a pani Mócikovou zo SSC v Piešťanoch a po zvážení všetkých pre a proti sme sa rozhodli založiť pobočku aj v Topoľčanoch – pre obyvateľov nielen Topoľčian ale aj širokého okolia. Stretávali sme sa naďalej vo večerných hodinách v Zdravienke. Na niektorých stretnutiach nás bolo naozaj veľa – niektorí dokonca museli stáť medzi dverami. A poviem vám, prinášalo mi to nesmiernu radosť. Tešila som sa z každého návrhu, podnetu, nápadu našich členov, aby to nasledovné stretnutie bolo ešte kvalitnejšie. 

Po dlhom a namáhavom hľadaní priestorov vhodných na stretnutia celiatikov sa nám podarilo osloviť riaditeľa Červeného kríža v Topoľčanoch Ing. Hasáka, ktorý nám vyšiel v ústrety a priestory na stretnutia nám poskytol a poskytuje dodnes. A ja mu z celého srdca ďakujem za naozaj ľudský a láskavý prístup. 
Tiež som veľmi rada, že sa nám spolu s pani Galbavou tento rok podarilo vybaviť pre združenie príspevok 2% z daní, čím sme mu zabezpečili aspoň čiastočne finančnú sebestačnosť a verím, že sa tým zároveň založila tradícia a prispievatelia zostanú združeniu verní aj v ďalších rokoch.
Jediné, čo ma veľmi mrzí, je neúspech pri vybavovaní žiadosti o dotáciu a príspevok, o ktoré sme žiadali Mesto Topoľčany. 
S úsmevom v srdci rada spomínam okrem mnohých iných aj na posedenie s ochutnávkou vianočného pečenia, kde sme okrem kapustnice mali dvanásť druhov rôznych koláčikov, perníkov, zákuskov. Posedenie sa pre veľký úspech opakovalo aj nasledujúci rok.

Tiež sa nedá zabudnúť na nádherné a chutné torty k 1. a 2. výročiu založenia združenia. 
Poďakovanie patrí aj odborným lekárom, ktorí bez nároku na odmenu prišli medzi nás a spríjemnili naše stretnutia svojimi odbornými znalosťami a radami. Srdečne za všetkých ďakujem MUDr. Kabátovej, MUDr. Kmotorkovej a MUDr. Kačšákovi. 
Funkciu predsedu združenia skladám nielen z pracovných, ale aj zdravotných dôvodov. Som však nesmierne šťastná a spokojná - pomohla som tým, ktorí to potrebovali a moju pomoc primal.

Môj nádherný sen mi pomohla plniť mne najbližšia osoba Majka Galbavá, a tak nielen jej, ale aj Danielovi, jej manželovi, chcem s úctou poďakovať. Poďakovanie za aktívnu spoluprácu patrí aj Želke Sivej. Verím, že v našom spoločne načatom diele budú pokračovať a že sa im bude dariť najlepšie, ako sa dá.

 A takto verejne by som rada poďakovala mojej priateľke Johanke, ktorá mi piekla tie najlepšie bezlepkové dobroty pre našich členov na takmer každé stretnutie. 
Prajem Vám všetkým veľa spokojných dní so svojimi najbližšími plných zdravia a porozumenia.

Janka Pokusová

A tým, ktorí budú mať záujem, budem samozrejme pomáhať aj naďalej. Rada si každého vypočujem a poradím, vždy tu budem pre Vás v ZDRAVIENKE.