Jačmeň a jačmenné výrobky

Jačmenné krúpy, vločky, cestoviny, sirup. Jačmenné zrno je zdrojom sacharidov a bielkovín. V menšej miere obsahuje tuky a ďalšie látky. Dôležitý je obsah vitamínov (hlavne skupiny B a E, kyseliny panthothenovej a listovej, biotínu) a minerálnych látok, obzvlášť kremičitanov. Obsahuje tiež významné množstvo selénu. Chráni pred zápalmi kože, zabraňuje šediveniu vlasov. Jačmenná výživa pôsobí veľmi priaznivo v prevencii závažných civilizačných ochorení.

Kladné pôsobenie jačmeňa bolo dokázané v ovplyvňovaní vredových žalúdočných ochorení, v znížení výskytu kardiovaskulárnych chorôb, ako aj rakovinových ochorení. Jačmeň je výborným prostriedkom proti zápche.

Perlivý jačmeň

Hato mugi - nejedná sa o jačmeň, ale o semená jednej divokej trávy. Jeho zrno bolo známe už v dobe kamennej neskôr aj v Egypte, starovekom Grécku a Ríme. Tento jačmeň má ako liek neobyčajnú silu. Vyrovnáva vplyv živočíšnych bielkovín a tukov a vylučuje ich z krvi. Samozrejme že takto má vplyv aj na čistotu kože. Obsahuje bielkovinu, tuk, vápnik, vitamíny skupiny B a aminokyseliny.