Granátové jablko

Medzi najsilnejšie účinky aktívnych látok granátového jablka patria aj antioxidačné. Fungujú ako „lapače“ voľných radikálov, ale aj posilňujú súčinnosť s inými, najmä tzv. enzýmovými antioxidantmi, regenerujú antioxidačnú sieť organizmu. 

Povedané obrazne - účinok „tri v jednom“. Veľká skupina látok likviduje choroboplodné (patogénne) mikróby, hlavne baktérie, ale aj vírusy, plesne, kvasinky, parazity, listérie či plazmodiá. Uvedenú vlastnosť podporuje protizápalová, imunitu povzbudzujúca, očistná (detoxikácia) a chelatačná (vychytávanie toxínov, znečisťovateľov, vrátane tzv. ťažkých kovov). Vhodne tomu napomáha aj podpora trávenia, vstrebávania, prítomnosť a tvorba enzýmov, regenerácia a reparácia pečeňových funkcií, znižovanie hladiny v krvi cirkulujúcich tukov, ale aj stabilizácia slizníc (nielen tráviacich), protežovanie osídľovania prebiotickými („dobrými“) baktériami, čím sa automaticky vytvorí likvidačné konkurenčné prostredie choroboplodným. Prospievajú aj zvláčňovaniu stolice, upraveniu režimu vyprázdňovania. Dokonca, paradoxne, vedia zastaviť aj niektoré hnačky. Špeciálny význam majú pri likvidácii patogénov v ústnej dutine a tzv. orofaciálnych ochorení (tvár, ústa, hrdlo), vrátane zápalov ďasien, zubolekárskych zákrokov, iných operácií a vytvorenia ochranného povlaku proti baktériám, kombináciou celkového a miestneho pôsobenia (výplachy, obklady, kloktanie, máganie).
Autor: Mudr. Karol Džupa