Figy

  • Čerstvé figy obsahujú až 82% vody. Sušením sa podiel vody výrazne zníži a ostatné látky sa viacnásobne skoncentrujú. Usušené sa dajú skladovať veľmi dlho. Dajú sa konzumovať aj priamo, no slúžia tiež k výrobe lekvárov, džúsov, vína, pridávajú sa aj do jedál, a po upražení sa z nich dokonca pripravuje káva. Mladé figové listy sa v Indii tiež jedia ako zelenina.
  • obsahujú najmä vitamíny skupiny B, draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo a zinok. Nachádza sa v nich aj veľa vlákniny, vďaka čomu pomáhajú vyplavovať toxíny z tela a znižovať riziko srdcových ochorení.
  • je overené, že figovník pôsobí pri srdcovocievnych ochoreniach, chudokrvnosti, únave, ako močopudný prostriedok a prostriedok na zmäkčenie stolice
  • figovo-mliečny odvar pomáha pri kašli, bolestiach v hrudi a krku, prechladnutí, angíne či preťažení hlasiviek
  • využívajú sa tiež listy, ktoré sa napríklad v Arménsku používaju na liečenie malárie v podobe macerátu vo vodke
  • v plodoch objavili Japonci protirakovinové látky