Obilniny

Celé zrno obsahuje veľké množstvo plnohodnotných výživových a vitálnych látok. Obsiahnuté balastné látky podporujú naše zdravie. Pri pestovaní obilia a jeho spracovaní sa v ekologickom poľnohospodárstve nepoužívajú chemikálie.

Pšenica špalda je prastará obilnina, ktorá má výnimočné zloženie i chuť. Je čoraz viac a viac obľúbená v každej domácnosti. Táto málo šľachtená obilnina si zachováva rovnomerný obsah kvalitných nutričných látok. Obsahuje bielkoviny (17%), kvalitný tuk (2,5%) s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy (68%), vyšší obsah horčíka, vápnika, draslíka, fosforu a zinku, vitamíny B1, B2, PP a ďalšie. Vysoký obsah vlákniny (8,8%) podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.
V ľudovom liečiteľstve je špalda uznávaná ako najlepšia obilnina plná sily, s ľahšou stráviteľnosťou ako ostatné obilniny. Jej výnimočné kvality ju zaraďujú medzi obľúbené obilniny. Dvojitá pleva dobre chráni zrnko pred kontamináciou a vplyvmi vonkajšieho prostredia. Výborná do polievok, omáčok, plniek, aj na nakličovanie.

Ovos nahý je ideálnym zdrojom rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. Toto je kombinácia, ktorá pomáha predchádzať zápche a ovos je teda dôležitý na správne fungovanie hrubého čreva. Stráviteľná vláknina je navyše prospešná pre zníženie hladiny cholesterolu v krvi, čím sa zmierňuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a infarktu. Ovos tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, pôsobí blahodárne na nervovú sústavu. Má posilňujúce účinky pri vyčerpaní organizmu a únave. Je výbornou potravou pre
diabetikov, stabilizuje hladinu krvného cukru a jeho dlhodobá konzumácia umožňuje znížiť dávky inzulínu. Ovsený odvar znižuje horúčky.

Raž obsahuje vitamíny skupiny B ako každá obilnina, tiež niacín a minerálne látky, najmä horčík, draslík a vápnik. Horčík, rovnako ako B vitamíny, je zásadným minerálom pre správne fungovanie nervového systému , pomáha pri depresiách. Pozitívne ovplyvňuje trávenie, čistí črevá, ďalej posilňuje látkovú premenu a ochraňuje pečeň, zabraňuje vzniku žlčníkových kameňov.

Pšenica potravinárska je najdôležitejšia chlebová obilnina s vysokým podielom bielkovín a kvalitného lepku. Celé zrno obsahuje mnoho vitamínov (skupina B, najmä thiamin) a minerálnych látok (vápnik, železo, fosfor), najmä v obalovej vrstve a klíčku. Klíčky sú zdrojom biologicky vysoko hodnotných látok a obsahujú všetky vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D a E. Klíček zostáva prítomný v celozrnnej múke, preto je výživnejšia a ľašhie stráviteľná

Pšeno je výborne stráviteľné, výživné a veľmi chutné. Vzniká odstránením semenných šupiek z prosa a pokrmy zo pšena sú veľmi výživné a sýte. Sú veľmi vhodné pre deti, študujúcich a športovcov, ťažko pracujúcich, či pre rekonvalescentov. Svojím vysokým obsahom železa sú výbornou potravinou pre chudokrvné deti i dospelých. Bohatosťou minerálov sú vhodné pri stavoch vyčerpanosti, po nemociach a úrazoch a zlepšuje látkovou výmenu. Má priaznivý pomer bielkovín, tukov
a sacharidov, blížiaci sa k ideálu. Je významnejším zdrojom minerálov a vitamínov ako ostatné obilniny a nutričnou hodnotou sa približuje ovsu nahému.

Pohánka - pohánkové krúpy sú zrná pohánky, lúpané veľmi šetrným spôsobom za studena, aby nedošlo k degradácii nutričných látok. V žalúdku pôsobí zásadito – znižuje
kyslosť organismu.  Rutin v semenách i v šupkách je vynikajúcim liekom na cievy v celom organizme. Vracia cievam pružnosť. Spolu s prítomným vitamínom E lieči chorobné zmeny na cievach. Pravidelná konzumácia pohanky pomáha liečiť hemoroidy.  Rutin v pohánke výrazne zlepšuje alebo zastaví zhoršovanie stavu kŕčových žil na nohách. Pohánka je vhodná v tehotenstve. Vo všeobecnosti pohánku môžeme použiť všade tam, kde by sme použili ryžu.

Ryža celozrnná / nelúpaná / - dlhozrnná, guľatozrnná, basmati.

Quinoa
- Quinoa má veľmi vysoký obsah proteínov, udržuje zdravé kosti, udržuje zdravé srdce, je dobrá pri cukrovke, chráni pred vznikom málokrvnosti, podporuje trávenie, udržuje zdravé vlasy. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3 B6 B8, B9, aminokyseliny, flavonoidy, z minerálnych látok obsahuje železo, horčík , zinok , draslík, mangán / dôležitý pri osteoporóze / , fosfor, vápnik / stavebný kameň pre kosti / a selén. 

Amarant - je prirodzene bezlepková obilnina, čím je výbornou výživou pre ľudí so zažívacími problémami, s potravinovou alergiou, pre športovcov. Pre veľký obsah kvalitnej bielkoviny, vlákniny a škrobu je ideálnym doplnkom výživy.

Jačmeň nahý a jačmenné krúpy - jačmenné zrno je zdrojom sacharidov a bielkovín. V menšej miere obsahuje tuky a ďalšie látky. Dôležitý je obsah vitamínov (hlavne skupiny B a E, kyseliny panthothenovej a listovej, biotínu) a minerálnych látok, obzvlášť kremičitanov. Obsahuje tiež významné množstvo selénu. Chráni pred zápalmi kože, zabraňuje šediveniu vlasov. Jačmenná výživa pôsobí veľmi priaznivo v prevencii závažných civilizačných ochorení. Kladné pôsobenie jačmeňa bolo dokázané v ovplyvňovaní vredových žalúdočných ochorení, v znížení výskytu kardiovaskulárnych chorôb, ako aj rakovinových ochorení. Jačmeň je výborným prostriedkom proti zápche.

Slzovka – hatomugi – perlivý jačmeň - biela perla Východu - to množstvo pomenovaní naznačuje, že ide o výnimočnú obilninu. Semená sú plné živím, minerálov a vitamínov. Doplnia organizmu vitamíny skupiny B, železo a vápnik. Upravuje vylučovanie, priaznivo vplýva na činnosť sleziny a hlavne detoxikuje. V tradičnej čínskej medicíne sa odvar zo semien používa na uvoľnenie hlienov z dýchacích ciest ale aj z celého tela. Tiež je známy pri liečbe parazitov .

Strukoviny

Sója – táto známa strukovina je bohatá na bielkoviny. Obsahuje značný podiel vápnika, horčíka a železa. Používa sa na prípravu polievok, nátierok, kaší, príloh a šalátov.

Cícer - táto strukovina je bohatá na vápnik, železo, a je preto veľmi vhodná pre deti, tehotné ženy a vegetariánov. Cícer má vysoký obsah vlákniny a hneď po sóji najvyšší
obsah vitamínu A. Je to strukovina čoraz viac obľúbená.

Fazuľa - jedna šálka varenej fazule denne dokáže znížiť koncentráciu škodlivého LDL cholesterolu, stabilizovať inzulín a krvný cukor, znížiť krvný tlak, postarať sa zároveň o pravidelný odchod stolice, aktivizovať tráviaci trakt tak, že nedochádza alebo predchádza vzniku žalúdočných a črevných problémov ako napr.: hemoroidov a rakoviny čriev.

Adzuki je kráľovnou fazule a pochádza z Číny. Je vhodná na klíčenie, výborná na reguláciu stolice a na jej zjemnenie v prípade zápchy, taktiež pomáha regulovať menštruáciu. Pravidelná konzumácia Adzuki je prevenciou proti všetkým ochoreniam obličiek( vrátane onkologických).

Mungo je fazuľa bohatá na železo a vitamíny. Je veľmi vhodná na klíčenie. Naklíčená obsahuje mimoriadne veľa bielkovín, železa a všetky hlavné vitamíny skupiny B. A hlavne chutí ako mladý hrášok. Zvlášť deti ju milujú . Čierne oko má príjemnú orieškovú chuť . Fazuľa reguluje hladinu cukru v krvi plynulým vstrebávaním bielkovín a vlákniny. Obsahuje komplexné sacharidy, telo ich pomaly spracováva, takže zasýtia na dlhú dobu. Významne prospieva pri redukovaní hmotnosti. Obsahuje veľa kyseliny listovej. Pravidelnou konzumáciou môžete výrazne znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Šošovica
- je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny (24 – 25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). V kombinácii s ryžou dodáva tela plnohodnotné bielkoviny. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná než fazuľa, lebo obsahuje podstatne menej trieslovín. Odborníci na výživu odporúčajú konzumovať šošovicu, ak potrebujeme znížiť hladinu cholesterolu v krvi alebo ak chceme predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

Hrach - patrí medzi strukoviny s vysokou výživovou hodnotou, najmä pre vysoký obsah bielkovín. Z hľadiska aminokyselinovej skladby majú všetky strukoviny vysoký obsah lyzínu ale veľmi málo metioninu. Presne naopak ako obilniny. Preto je vhodné kombinovať strukoviny s obilninami a tak dosiahnuť ideálnu skladbu bielkovín.