vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam sú podľa niektorých štúdií považované za najzdravšie ovocie na svete
vitamín A, B (najmä B1) a C, vápnik, draslík, horčík, fosfor
obsahujú triesloviny, ktoré pomáhajú pri hnačke a liečbe hemoroidov
pektín znižuje hladinu cholesterolu
vďaka kyslej šťave pôsobia ako sťahujúci a peelingový prstriedok
nachádzajú sa v nich látky pôsobiace proti baktérii E. coli a ďalším stafylokokom spôsobujúcim črevné a žalúdočné problémy
antokyány podporujú hojenie rán, pomáhajú odbúravať tuky, majú priaznivý účinok proti vredovej chorobe žalúdka
pôsobia proti šeroslepote a iným očným chorobám, majú antiparazitický účinok proti hlístam, škrkavkám či detským mrliam
listy a vňať – vďaka flavonoidom znižujú koncentráciu cukru v krvi (vhodné pri cukrovke), obsahujú tiež triesloviny (rovnako ako plody)
Dovolíte nám používať cookies?
Cookies sú údaje, ktoré prehliadač ukladá pri prezeraní stránok. Bez nevyhnutných cookies by stránka nefungovala. Analytické pomáhajú zlepšovať obsah nášho webu. Vďaka personalizovaným cookies prispôsobujeme stránku priamo pre vás. Marketingové používame na účely marketingu a cielenie reklám. Váš súhlas je pre nás dôležitý, aby sme vám vedeli ponúknuť čo najlepší obsah.