Goji

Goji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka.

Goji

Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho upätia na stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. 

Z nutričného hľadiska sú Goji dosť možno tým najhodnotnejším ovocím na planéte! Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych (napr. tryptofan či isoleucin), až 21 stopových prvkov (menujme napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov na Zemi (čo naznačuje už ich jasne červená farba).

 Čo sa týka beta-karoténu, sú Goji výdatnejšie ako mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme spomenúť tiež beta-sitosterol. Tento rastlinný sterol sa dnes využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, ďalej pri problémoch s prostatou a má tiež protizápalový účinok.Celkom unikátna pre Goji je potom skupina lycium polysacharidov. To sú výnimočne silné antioxidanty, teda látky, ktoré neutralizujú voľné radikály**

Tým pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu organizmu. Goji sa konzumujú samotné ako mimoriadne zdravá desiata, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtov. Goji možno pritom zjesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí konzumovať asi 30 gramov denne (malá hrsť).