Čučoriedky

  • vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam sú podľa niektorých štúdií považované za najzdravšie ovocie na svete
  • vitamín A, B (najmä B1) a C, vápnik, draslík, horčík, fosfor
  • obsahujú triesloviny, ktoré pomáhajú pri hnačke a liečbe hemoroidov
  • pektín znižuje hladinu cholesterolu
  • vďaka kyslej šťave pôsobia ako sťahujúci a peelingový prstriedok
  • nachádzajú sa v nich látky pôsobiace proti baktérii E. coli a ďalším stafylokokom spôsobujúcim črevné a žalúdočné problémy
  • antokyány podporujú hojenie rán, pomáhajú odbúravať tuky, majú priaznivý účinok proti vredovej chorobe žalúdka
  • pôsobia proti šeroslepote a iným očným chorobám, majú antiparazitický účinok proti hlístam, škrkavkám či detským mrliam
  • listy a vňať – vďaka flavonoidom znižujú koncentráciu cukru v krvi (vhodné pri cukrovke), obsahujú tiež triesloviny (rovnako ako plody)