ORECHY – SEMIENKA

Orechy, semienka a sušené ovocie sú bohatým zdrojom mnohých vitamínov, minerálov a ďalších látok dôležitých pre náš organizmus, preto je potrebné konzumovať ich denne. 

Arašidy

  • kvalitné bielkoviny (najviac zo všetkých orechov), vitamíny B6, B9 a E, horčík
  • podporujú tvorbu testosterónu, rast svalov a spaľovanie tukov
  • priaznivo pôsobia proti obezite, strate svalov, proti vráskam, aterioskleróze a rakovine
  • vďaka nízkemu glykemickému indexu sú vhodné aj ako prevencia proti cukrovke
  • pražené, solené, či v podobe sladeného arašidového masla sú pre väčšinu ľudí chutnejšie, no nie sú už také zdravé ako v prirodzenej podobe

Kakaové bôby

  • sú to sušené semená plodov kakaovníku Theobroma cacao. Theobroma znamená v gréčtine „pokrm bohov“, podľa čoho aj dostali prívlastok.
  • v bežných čokoládových výrobkoch sú tieto bôby rôzne spracované a zmiešané so surovinami, čo ich oberá o ich prirodzené výživové hodnoty
  • obsahujú veľké množstvo horčíka, ale aj ďalšie minerály a vitamíny, a je to plodina najbohatšia na antioxidanty
  • na ľudský organizmus majú stimulujúce a uvoľňujúce účinky, navodzujú pocit blaženosti, šťastia a dobrej nálady – je to prírodné antidepresívum a afrodiziakum
  • narozdiel od bežnej „čokolády“ čisté nepražené kakao si nemusíme odriekať, pretože neobsahuje látky spôsobujúce nadváhu, alergie či akné

Kešu

  • jadrá obličkovca západného, pôvodne z oblasti Karibského mora
  • jedia sa surové alebo pražené, pri varení sa pridávajú až nakoniec
  • obsahujú železo, selén, mangán, horčík, omega-6 mastné kyseliny a ďalšie prospešné látky, ktoré pôsobia priaznivo napríklad na srdce, nervový systém, svalstvo, pri osteoporóze, chudokrvnosti či proti vráskam
  • vitamíny skupiny B
  • balzam, ktorý sa nachádza v oplodí kešu orieškov, sa používa na výrobu náplastí na mozole, bradavice a kurie oká a tiež sa pridáva do atramentu a iných čiernych farieb

Lieskovce

  • fosfor, železo, horčík, vápnik
  • vitamíny E a C
  • ak sa poriadne rozhrýzu, sú ľahko stráviteľné a zásadotvorné. Pomáhajú predchádzať anémii, podporujú črevá, cievy a svaly. Sú prospešné pri nervovom a fyzickom vyčerpaní, na zlepšenie pamäti, pre chorých, športovcov, študentov a rekonvalescentov.
  • okrem plodov môžeme z liesky obyčajnej zbierať aj listy (sušíme a pripravujeme čaj) a na jar tiež kôru

Mandle

  • horčík, draslík, fosfor, meď, vápnik, zinok
  • vitamín B2 a E
  • zníženie hladiny cholesterolu, oveľa viac vlákniny ako ostatné orechy (dobré na trávenie)
  • obsahujú mononenasýtené mastné kyseliny a rastlinné steroly, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení
  • mladistvá pokožka, elasticita kože, hojenie pooperačných jaziev – vnútorné aj vonkajšie použitie (okrem bežnej konzumácie mandlí napr. aj mandľový olej, mandľové mlieko a ďalšie)

Para orechy

  • nazývajú sa tiež „brazílske orechy“ (pochádzajú z Južnej Ameriky), „tuka“ alebo „juvia“ (podľa stromu, na ktorom rastú). Názov „para“ dostali podľa juhoamerickej rieky Paraná.
  • sú to semená stromu juvia štíhla, ktoré sa nachádzajú v tvrdej škrupine. V jednej škrupine ich môže byť aj 40.
  • vitamíny skupiny B – pomáhajú pri odvykacích kúrach, depresii, podráždenosti, zlej koncentrácii atď. Obsahujú viac vitamínu B1 než mäso, mlieko či vajcia.
  • vitamín E, selén
  • z para orechov sa tiež lisuje olej
  • vďaka vysokému obsahu omega mastných kyselín pôsobia priaznivo na pleť, vlasy a pamäť

Pistácie

  • Sú to semená kôstok pistácie pravej. Tento strom rastie prirodzene v strednej Ázii, ale pestuje sa tiež v Stredomorí, Oriente či Kalifornii.
  • pridávajú sa do rôznych pokrmov – sladkých i slaných
  • 60% tukov, 20% bielkovín, 15% sacharidov
  • obsahujú fytosteroly, ktoré znižujú hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a pôsobia ako prevencia voči rakovine. Okrem minerálov a vitamínov ďalej obsahujú tiež veľa nenasýtených mastných kyselín.

SEMIENKA

Chia

  • Chia semienka majú vyšší obsah omega-3 mastných kyselín než rybacie produkty. V porovnaní s rybacím mäsom a výrobkami neobsahuje toxíny (dioxín a ortuť).
  • vďaka tomu, že regulujú metabolizmus cukrov sú veľmi obľúbené u športovcov (hlavne bežcov). Udržujú vyrovnanú hladinu cukrov v krvi.
  • obsahujú 5-násobok vápnika v porovnaní s mliekom (600mg v 100g chia & 120mg v 100g mlieka). Vápnik z Chia je ľahšie stráviteľný v tele ako vápnik z mlieka. Je to kvôli tomu, že Chia obsahuje minerál s názvom bór, ktorý sa správa ako katalyzátor pri trávení vápnika v tele. 
  • Chia je správnou voľbou pre podporu lepšej očisty a prirodzenej detoxikácie organizmu. Detoxikácia sa týka všetkých orgánov tela, ale najdôležitejšia je pre pokožku, obličky a pečeň. Všetci sme vystavení toxínom z okolitého prostredia - napr. znečistený vzduch, pesticídy, insekticídy a rôzne iné zdroje. Ak budeme pravidelne robiť detoxikáciu tela, pomôžeme mu, aby sa čistilo od toxínov samo, keďže už na to bude pripravené. Konzumácia surovej zeleniny, ovocia, hnedej ryže (natural), prosa alebo quinoy, a Chia semienok nám pomôže prečistiť hrubé črevo, ktoré je najdôležitejším orgánom pri detoxikácii.
  • esenciálne mastné kyseliny sú veľmi dôležité pre zlepšenie nálady, koncentráciu a ostatné mozgové aktivity. Chia semienka sú tiež výborným zdrojom energie.
  • obsahujú 5-násobok vápnika v porovnaní s mliekom (600mg v 100g chia & 120mg v 100g mlieka). Vápnik z Chia je ľahšie stráviteľný v tele ako vápnik z mlieka. Je to kvôli tomu, že Chia obsahuje minerál s názvom bór, ktorý sa správa ako katalyzátor pri trávení vápnika v tele. 
  • Chia je správnou voľbou pre podporu lepšej očisty a prirodzenej detoxikácie organizmu. Detoxikácia sa týka všetkých orgánov tela, ale najdôležitejšia je pre pokožku, obličky a pečeň. Všetci sme vystavení toxínom z okolitého prostredia - napr. znečistený vzduch, pesticídy, insekticídy a rôzne iné zdroje. Ak budeme pravidelne robiť detoxikáciu tela, pomôžeme mu, aby sa čistilo od toxínov samo, keďže už na to bude pripravené. Konzumácia surovej zeleniny, ovocia, hnedej ryže (natural), prosa alebo quinoy, a Chia semienok nám pomôže prečistiť hrubé črevo, ktoré je najdôležitejším orgánom pri detoxikácii.
  • esenciálne mastné kyseliny sú veľmi dôležité pre zlepšenie nálady, koncentráciu a ostatné mozgové aktivity. Chia semienka sú tiež výborným zdrojom energie.

ďalšou vlastnosťou semienok je ich vysoká antioxidačná aktivita. Najdôležitejšími antioxidantmi, ktoré poskytuje sú kyselina chlorogénová, kyselina kávová a flavanol glycosidy. Pretože oxidácia je výrazne oneskorená, Chia ponúka obrovský potenciál v potravinovom priemysle, ak ju porovnáme s inými zdrojmi kyseliny alfalinoleovej, ako sú napr. ľanové semienka, ktoré vykazujú rýchly rozklad v dôsledku nedostatku antioxidantov. 

Chia semienka sú 100% bezlepkové (neobsahujú glutén)

aj keď je preukázané, že konzumáciou Chia semienok si môžeme zlepšiť celkové zdravie, rovnako ako pri iných veciach platí „všetko s mierou“. Maximálna odporúčaná denná dávka  je 25 g = 2 čajové lyžičky.

Konopné semienka (lúpané aj nelúpané)

  • obsahujú 25% bielkovín vo forme globulínu, ktorý pomáha telu vyrábať protilátky a predchádzať tak chorobám
  • ich konzumáciou dodávame telu tiež esenciálne aminokyseliny a esenciálne mastné kyseliny, a stopové prvky ako napríklad jód, chróm, striebro a lítium
  • ich liečebné vlastnosti dokazuje aj fakt, že boli použité na liečenie nutričných deficitov pacientov s tuberkulózou

Ľan

  • vápnik, horčík, zinok, omega-3 a omega-6 esenciálne mastné kyseliny, lignany
  • majú výrazné protirakovinové vlastnosti. Zložky, ktoré ľanové semienka obsahujú, majú schopnosť zlapšiť stav pacientov s nádorovým ochorením.
  • majú priaznivý vplyv na tráviacu sústavu, pomáhajú pri zápche aj hnačke 
  • v prípade boja proti rakovine je vhodné konzumovať semienka čerstvo zomleté, tepelne neupravené. Neodporúča sa namlieť si ich do zásoby, lebo tak strácajú účinok.
  • ak používame ľanové semienka za iným než protirakovinovým účelom, môžeme ich tiež zaliať vodou či pridať do jedla – pomleté aj nepomleté. Vždy by sa však mali jesť spolu s potravinami bohatými na bielkoviny.
  • zlatý ľan je odroda ľanu, ktorá sa od hnedej líši len špecifickou výrazne orieškovou chuťou

Mak

  • obsahuje oveľa viac vápnika než ostatné potraviny, preto pomáha predchádzať napríklad osteoporóze. Navyše sa zistilo, že využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov je vyššia než napríklad z mlieka a mliečnych výrobkov.
  • za zmienku stojí tiež obsah horčíka, železa a vitamínu E
  • mak má tiež upokojujúce účinky
  • okrem dobre známeho a bežne používaného maku modrého existuje aj ďalšia odroda tejto výživnej potraviny – mak biely. Ten sa líši nielen svojou farbou, ale aj orieškovou chuťou. Používa sa rovnako ako mak modrý, ale tiež ako náhrada orechov.

Sezam

  • vďaka bohatému obsahu živín boli sezamové semienka symbolom nesmrteľnosti a starobylosti Indie
  • vitamíny B1, B2, B3, E, lecitín, karotény, vápnik, horčík, železo, zinok, draslík, fosfor
  • zdroj diétnej vlákniny, obsahuje polynasýtené mastné kyseliny, pomáha pri vysokom tlaku a cholesterole
  • vďaka vysokému obsahu vápnika, horčíka a fosforu pomáha predchádzať osteoporóze a zlomeninám, a odporúča sa aj tehotným ženám. Pre ženy a tiež pri chudokrvnosti je vhodný pre vysoký obsah železa. Lignany chránia pečeň, podporujú pamäť a pôsobia antidepresívne. Selén pôsobí okrem iného proti vráskam.
  • zo sezamu sa vyrába napríklad sezamovyý olej, ale aj pasta známa ako tahini (dostupná aj v Zdravienke)

Čierny sezam

  • má výraznejšiu chuť než bledý sezam
  • jeho využitie je významné najmä v kuchyni - dá sa pridať v podstate do každého jedla
  • používa sa aj v tradičnej čínskej medicínemá mnoho priaznivých účinkov, podporuje napríklad pravidelnú stolicu a črevný systém, kosti, svaly, cievy, nervovú sústavu, zmierňuje artritídu, a ďalšieveľa účinných látok sa nachádza aj v povrchovej šupke, preto je lepšie konzumovať ho nelúpaný
  • používa sa aj v tradičnej čínskej medicíne
  • má mnoho priaznivých účinkov, podporuje napríklad pravidelnú stolicu a črevný systém, kosti, svaly, cievy, nervovú sústavu, zmierňuje artritídu, a ďalšie
  • veľa účinných látok sa nachádza aj v povrchovej šupke, preto je lepšie konzumovať ho nelúpaný

Slnečnicové semená

  • vitamín E, vitamíny skupiny B (hlavne B1 a B5), vysoký podiel vápnika, ďalej napríklad mangán, horčík, zinok či selén
  • obsahujú tiež esenciálne mastné kyseliny, bielkoviny a antioxidanty
  • sú dobre stráviteľné, no vysoko kalorické, a napriek tomu, že sú pre ľudský organizmus veľmi prospešné, neodporúča sa jesť ich každý deň

Tekvicové semená

  • zinok, vitamín A, vitamíny skupiny Bvitamín Cdraslíkfosfor, vápnikželezo (najviac zo všetkých semien), horčík
  • nenasýtené mastné kyseliny – znižujú cholesterol, krvný tlak, riziko srdcového infarktu a mŕtvice
  • vďaka esenciálnym mastným kyselinám majú regeneračné a omladzujúce účinky

Melónové jadierka