Miso

Miso patrí medzi potraviny so širokým pozitívnym záberom na zdravie človeka. Pochádza z tradičnej japonskej kuchyne. Získava sa tradičným spôsobom, fermentáciou sójových bôbov, pomocou baktérií KOJI, morskej soli a ďalších surovín - ryže a jačmeňa. V Zdravienke nájdete miso  sójové, jačmenné a miso ryžové.

Miso

Miso pomáha

Miso obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a vysoký obsah bielkovín (kompletný proteín). Je veľkým zdrojom enzýmov, stimuluje tráviace procesy v žalúdku, podporuje správny chod čriev. Znižuje cholesterol. Je nízkokalorické a bohaté na vitamíny - najä skupiny B, vitamín K. Posilňuje kvalitu krvi, alkalizuje ju. Znižuje riziko rakoviny prsníka, prostaty, pľúc a hrubého čreva. Vyživuje pokožku a krv a tým podporuje tvorbu buniek a kožného tkaniva.

Paralyzuje účinok rádioaktívneho žiarenia. Obsah kyseliny alkaloidu na seba viaže ťažké kovy a stroncium a odvádza ich z organizmu. Obsahuje vysoký podiel antioxidantov, ktoré chránia pred voľnými radikálmi. Neutralizuje tak účinok znečisteného ovzdušia a všadeprítomných chemických látok.

Varenie s misom

Chuť a vôňa misa závisia od rôznych faktorov, ingrediencií a fermentačného procesu.  Tradičná výroba misa dáva veľký dôraz na kvalitnú fermentáciu. Sladké miso biele fermentuje kratšie, 30 dní. Je výbornou náhradou mliečnych produktov. Používa sa do krémových polievok, do pyré ako náhrada mlieka. Z bieleho misa, tofu, citrónovej šťavy a ryžového octu vyrobíme jemný krém s výraznou chuťou.
Tmavé slané miso fermentuje dlhšie - najčastejšie 2 až 3 roky vo veľmi chladnom prostredí, v dubových kadiach. Tmavé miso sa používa do polievok, omáčok a zeleninových pokrmov.  Vyrobiť si môžte aj pastu do šalátových dresingov a omáčiek. Do varenia ho pridávame vždy až na konci, aby sa varením nestratili dôležité enzýmy.

Pri jeho kúpe sa vyhnime jeho priemyselne vyrábanej pasterizovanej verzii. Iba nepasterizované miso obsahuje vysoký podiel enzýmov. V obchode so zdravou výživou nájdete miso vyrobené tradične, fermentáciou v dubových kadiach, zo surovín dopestovaných bez použitia chemických prostriedkov.