Koreniny SONNENTOR

Jednou zo základných myšlienok firmy Sonnentor je trvalo udržateľný rozvoj. Spracúva a vyrába produkty z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, t.j. bez nadprodukcie, potravinových škandálov, týrania zvierat, znečistenia biosféry a génovej manipulácie. Táto spoločnosť oživuje tzv. „brownfields“, čo znamená, že svoje výrobné areály nestavia na „zelenej lúke“, ale revitalizuje staré areály, ktoré prestali plniť svoju funkciu a nezaberá tak ďalšiu poľnohospodársku pôdu. Pri výrobe čajov a korenín vychádza Sonnentor hlavne z vlastného pestovania na ekologických rodinných poľnohospodárskych farmách. Všetky produkty, ktoré ponúka, sú v biokvalite a zabalené v kompletne recyklovateľných obaloch. Sonnentor ponúka mnoho zaujímavých produktov z rady korenín – jednodruhové korenie od Anízu až po Zázvor, zmesi korenia, zmesi kvetov a korenia, korenie v dózach a rôzne špeciality. Stačí len prísť do našej predajne a vybrať si to „svoje“.

  • Herba Vegi a Vegi Vegi – zeleninové ochucovacie zmesi vhodné na dochutenie studených i teplých pokrmov
  • Horalka – korenie bez soli
  • Kayenské korenie – pálivé korenie tvorené mletými chilli papričkami. Zahrieva telo, podporuje látkovú výmenu a spaľovanie tukov. Látky, ktoré obsahuje, podporujú tvorbu endorfínov. Kayenské korenie sa používa ako klasické korenie na ochutenie jedál, ale aj pri detoxikačnej kúre s Neera sirupom.
  • Horčica biela - najviac sa používa ako korenina v mnohých jedlách, najmä v mäse, klobáskach, v rôznych omáčkach, zaváraných uhorkách atď. Omáčkam horčica dodáva arómu a viskozitu. Pre komerčné použitie sa obyčajne kombinuje biela horčica kvôli pikantnosti s čiernou kvôli aróme.
  • Kardamon - dodá vášmu jedlu vynikajúcu arómu. Pridáva sa do čaju, kávy, jogurtu, je súčasťou koreniacich zmesí, používa sa do pečiva, perníkov, koláčov, sušienok, sladkých dezertov (zvlášť v spojení s mliekom), pri výrobe likérov, i do zeleninových jedál, strukovín, ryže, niektorých polievok a omáčok. Nájdeme ho v pokrmoch indickej, arabskej i čínskej kuchyne. Je súčasťou kari korenia a garam masaly. Koreníme ním veľmi opatrne, pretože ide o výrazné korenie.
  • Garam masala – zmes korenia, ktorá sa výborne hodí do všetkých indických pokrmov, na dochutenie mäsa či strukovín. Šošovica, cícer, zeleninové či ryžové pokrmy s týmto korením chutia vynikajúco. Masalu netreba variť príliš dlho. Neobsahuje soľ.
  • Mahá korenie – zmes korenia používaná v slaných jedlách – polievky, omáčky, šťavy, zeleninové a hubové jedlá, vhodné je aj na grilovanie alebo do chlebového cesta. Pozitívne vplýva na zažívanie, znižuje plynatosť.

Himalájska soľ CEREUS
Táto kryštalická soľ sa ťaží v Himalájach – v jednom z najstarších prírodných zdrojov na Zemi. Je stará približne 540 miliónov rokov a jedinečne čistá. Na stolnú soľ sa používa len tá najlepšia kvalita – cca 10% vyťaženej soli. Keďže ide o soľ kryštalickú a nie kamennú, obsahuje minerály, ktoré sa v ľudskom tele veľmi dobre vstrebávajú. Neobsahuje žiadne umelé alebo chemické prímesy. V porovnaní s bežnou kuchynskou soľou obsahuje himalájska soľ Cereus všetky prvky, z ktorých sa skladá naše telo. 

V ponuke máme:

- ružová soľ (mletá/do mlynčeka/na solanku) – veľmi chutná a bohatá na esenciálne minerály
- diamantová soľ (mletá/na solanku) – jemná chuť, minimálny obsah minerálnych látok, energeticky silnejšia, má pozitívne účinky na zdravie
- čierna soľ Kala Namak – nerafinovaná soľ s vysokým obsahom síry a ďalších minerálov. Nižší obsah sodíka – vhodná pre ľudí s vyšším krvným tlakom

- Solanka – soľný roztok s mnohými pozitívnymi účinkami na náš organizmus. Pre ďalšie zaujímavé a užitočné informácie o Himalájskej soli a solanke kliknite na stránku www.cereus.cz

- Solivary kardiosoľ – soľ so zníženým obsahom sodíka, chráni srdce.

- Soľ morská, aj ochutená – bylinková, zeleninová

- SolčankaBourbon vanilka

- Kypriaci prášok – bez fosfátov

- Vanilkový cukor – s fruktózou a pravou vanilkou

  • Tekuté korenie (Würzl) – suroviny, z ktorých je vyrobené, pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Je to vegetariánsky produkt bez lepku a bez droždia.

  • Bujóny – bez glutamánu sodnéhohovädzíkuracízeleninový
  • Kečupy, pretlaky, omáčky a drvené paradajky Rapunzel – kvalitné bio produkty z paradajok dozretých na slnku, z ekologického poľnohospodárstva. 
  • Hummus BIO – bezlepková zmes cícerovej múky (hummus = arabsky cícer), sušeného cesnaku a soli. Slúži na prípravu rovnomennej nátierky.
  • Sójové omáčky – používame do omáčok, polievok, šalátov a malú kvapku aj do sladkých jedál. Smažené jedlo je v kombinácii so sójovou omáčkou lepšie stráviteľné.Shoyu – má charakteristickú vôňu a jemnú slano-sladkú chuťTamari – je asi 3x koncentrovanejšia než ShoyuTeriyaki  – vyrobená zo surovín z ekologického poľnohospodárstva, bez cukru
  • Octyumeocotbalzamikový ocotbalzamikový ocot z granátových jabĺkryžový ocotvínny ocotjablčný ocot
  • Sušené paradajky – z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva 
  • Olivy čierne BIO – sušené olivy, ktoré spĺňajú podmienky raw, kosher, vegánskeho a bezlepkového produktu.
  • Sušené huby Šii-take – pravidelná konzumácia pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi, posilňuje obranyschopnosť a môže pôsobiť preventívne proti vzniku nádorových ochorení. Cenená je nielen pre svoje pozitívne účinky na organizmus, ale aj pre vynikajúcu chuť.
  • Sušené huby Ucho Judášovo – má rôzne priaznivé účinky, napríklad pôsobí ako antioxidant, posilňuje imunitu, prospieva srdcu a cievnemu systému, pozitívne pôsobí na zažívanie a ďalšie. Pred konzumáciou sa musí tepelne upraviť.
  • Sušené lahôdkové droždie Tebi – narozdiel od bežného droždia nekvasia a nenarúšajú tak črevnú flóru a nespôsobujú poruchy trávenia. Používajú sa ako ochucovadlo nátierok, omáčok, polievok a pod.
  • Ražný kvások – na prípravu domáceho kváskového chleba
  • Tahini – sezamová pasta vhodná na pečivo, do kaší, müsli, omáčok či nátierok. Pridáva sa do Hummusu. Môžeme ňou nahradiť maslo. Obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, vápnik, horčík, železo, zinok a stopové prvky. Neobsahuje cholesterol.
  • Ghee BIO – ayurvédske maslo spracované podľa tradičnej ayurvédskej receptúry. Je určené na priamu konzumáciu, na varenie, pečenie, vysmážanie alebo fritovanie.
  • Miso BIO – nepasterizovaná fermentovaná pasta, používa sa namiesto bujónu alebo pri príprave iných jedál. Odporúča sa pri prekyslení organizmu a problémoch s trávením.ryžové (z nelúpanej hnedej ryže)jačmennéovsenésójové
  • Miso polievka – luxusná instantná polievka/polievková pasta s morskými riasami – BIO produkt
  • Kuzu koreň BIO– škrob získaný z koreňa japonského stromu určený na zahusťovanie pokrmov. Nápoj z neho lieči zažívací trakt a napomáha znižovať krvný tlak. Na ďalekom Východe je všeobecne uznávaným posiľňujúcim prostriedkom. 
  • Lotosový koreň – zelenina čínskej kuchyne. Je vhodný napríklad na prípravu čínskych jedál spolu s cesnakom a sójovou omáčkou. Dá z neho pripraviť aj čaj podporujúci odhlieňovanie dýchacích ciest a pôsobí ako prevencia proti nachladnutiu.
  • Umeboshi slivky/pyré – používajú sa do rôznych jedál, napríklad sushi, omáčky, nátierky, dressingy atď. Posilňujú organizmus, neutralizujú skonzumovaný cukor, pomáhajú pri prekyslení žalúdka, črevných problémoch či bolestiach hlavy. Umeboshi slivky sú slané a kyslé.

Samostatnú kapitolu si zaslúžia morské riasy:

Morské riasy sú cenným zdrojom účinných látok, ktoré podporujú zdravie človeka a zároveň majú výnimočnú schopnosť zbavovať telo toxických látok - rádioaktívnych prvkov a ťažkých kovov, rozpúšťajú tuky a hlieny nahromadené v tele,  neutralizujú kyslé prostredie v tele, čistia telo a majú protirakovinový účinok, regulujú hladinu cholesterolu, vplývajú na správnu funkciu štítnej žľazy.Morské riasy dodávajú telu nielen vitamíny A, D, E, K, B, B12, C, vápnik, železo, draslík, jód a horčík, ale aj stopové prvky, ktoré sú pre naše zdravie nevyhnutné 


Morské riasy sú tak univerzálne, že každý druh je možné používať takmer pri všetkých jedlách, ktoré bežne pripravujeme, od šalátov, cez polievky, nátierky, až po hlavné jedlá. Spôsobov, ako zakomponovať riasy do nášho denného jedálnička je mnoho. Bežné balenie morských rias vydrží jednému človeku pri každodennej konzumácii približne pol roka. Dennú potrebu tela zaistí malý kúsok riasy o veľkosti poštovej známky / wakame a kombu / a ostatné približne malú lyžičku.  U morských rias platí pravidlo – všetko s mierou.A jedna zaujímavosť: pred mnohými rokmi som sa dočítala, že pravidelným konzumovaním rias predchádzajú Japonci šediveniu vlasov ☺

Nori vločky – sú to sušené morské riasy vo forme zelených vločiek, ktoré nie je potrebné tepelne upravovať. Obľúbené sú nielen vďaka nenáročnej príprave a mnohostrannému využitiu, ale aj kvôli jemnej aróme a chuti. Vyznačujú a vysokým obsahom chlorofylu a beta karoténu.

Kelp BIO – jemné morské riasy, najbohatší zdroj prírodného jódu.


Wakame - potláča rôzne vírusy, stimuluje imunitný systém a znižuje toxické účinky nikotínu a dioxínov v organizme.

Arame - vďaka mierne sladkastej chuti a jednoduchej príprave je veľmi vhodná ako riasa pre deti a začiatočníkov. Má aj vysoký obsah minerálov, vápnika a jódu.

Kombu - má zvlášť vysoký obsah vitamínov B12 a pomáha znižovať krvný tlak. Pravidelne používame pri varení strukovín.


Hijiki – čierne morské riasy vďaka vysokému obsahu minerálov alkalizujú krv. 


Nori plátky – na prípravu sushi 

Dulse – vo forme vločiek s výraznou chuťou a vysokým obsahom železa a jódu – o čom svedčí ich tmavofialová farba

Agar-agar – má silnú želírovaciu schopnosť a preto ju používame  na prípravu želatíny

Červené morské riasy – v tobolkách – obsahujú špecifické látky s protivírusovým efektom. Niektoré formy červených rias môžu znížiť tvorbu kolónií vírusu herpes a spomaliť ich schopnosť rozmnožovania.


Nezabúdajme: V tradičnom japonskom liečiteľstve sa riasy používajú na čistenie krvi, na podporu imunitného systému, zbavujú telo ťažkých kovov, chemických zvyškov a rádioaktivity. Pri pravidelnom používaní zlepšujú krvný tlak, alergie, reumatizmus i nervové poruchy.

Zloženie rias na 100g konzumovaných dielov  
  NoriKombuWakameHijikiArameAgarMlieko
Vláknina      g4,733,6137,100
Proteíng357,312,75,612,12,33,5
Tukg0,71,11,50,81,30,13,5
Uhľovod.g39,651,947,829,844,774,64,9
Vápnikmg470800130014001170400118
Železomg23151329125stopy
Jódmg0,530025403000,20
Fosformg51015026059150893
Draslíkmgnezist.58006800147003860nezist.144
Vitamín AIE110000430140150500140
Vitamín B1mg0,250,080,110,010,0200,03
Vitamín B2mg1,240,320,140,20,200,17
Niacinmg101,8104,62,600,1
Vitamín Cmg2011150001,0