Sladidlá

  • agávový sirup – konzistencia a chuť agávového sirupu je podobná medu. Má nízky glykemický index, takže nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nestimuluje pankreas k vylučovaniu inzulínu tak ako med či biely cukor. Je vhodným sladidlom pre ľudí s nadváhou a pri redukčných diétach, pre diabetikov, hypoglykemikov a ľudí, ktorí majú problémy s trávením sacharózy. Sirup sa nevyrába pomocou rafinácie, je ľahko stráviteľný, napomáha činnosti žlčníka, tráveniu tukov a pôsobí preventívne pri zanášaní ciev vplyvom cholesterolu. Je vhodný aj pre deti a rekonvalescentov.
  • brusnicový sirup - brusnicová šťava zahustená a osladená javorovým sirupom a sušenou trstinovou šťavou.
  • čučoriedkový sirup - čučoriedkový sirup sladený zahustenou trstinovou šťavou. Výborná náhrada bežných sladidel, ale aj ako sirup do limonády.
  • sirupy Country Life – Country Life je významným predajcom produktov zdravej výživy, ktorý ako prvý priniesol biopotraviny na český trh. Sirupy, ktoré ponúka, sú bioprodukty z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, väčšinou bez obsahu surovín živočíšneho pôvodu, bez lepku a bez mlieka. Majú nízky glykemický index, takže nazaťažujú pankreas. Oproti bežnému cukru neprekysľujú žalúdok a neprispievajú k vyplavovaniu niektorých minerálov z organizmu.
  • datľový sirupj
    - jačmenný sirup – môže obsahovať stopy lepku
    - kukuričný sirup
    - pšeničný sirup 
    - ryžový sirup
    - slivkový sirup – ako jediný z týchto sirupov nemá oficiálne označeni „bez mlieka“
    - špaldový sirup
  • javorový sirup – je bohatý na draslík a vápnik, ale aj mangán a zinok. Je výborným antioxidantom, podporuje imunitný systém a chráni cievy pred poškodením LDL cholesterolom. Na výrobu 1 litra javorového sirupu je potrebných cca 40 litrov javorovej šťavy. Vyrába sa vo variantoch A až C, pričom variant A je najbledší a má najjemnejšiu chuť. Variant C je naopak najtmavší a aj chuť je intenzívnejšia.
  • kokosový sirup – sirup zlatohnedej farby vyrábaný z kokosových kvetov, nerafinovaný a bez ďalších prísad. Má nižší glykemický index než cukor. Používa sa na ochucovanie jedál, ale aj pri výrobe omáčok, marinád či dezertov.
  • med – produkt včely medonosnej. Prirodzenou vlastnosťou medu je kryštalizácia, ktorá je známkou jeho pravosti. Med je zmes cukrov, vody a ďalších zložiek. Obsahuje aj organické kyseliny, aminokyseliny, enzýmy, vitamíny C a B, veľké množstvo minerálnych látok (ako napríklad draslík,vápniksodíkhorčíkželezo a ďalšie) a hormóny. Zložky obsiahnuté v mede urýchľujú produkciu slinných žliaz a poskytujú enzýmy na trávenie potravy. Výborne pôsobí aj pri ochoreniach pečene, urýchľuje liečenie vredového ochorenia dvanástorníka a žalúdka. Je veľmi ľahko stráviteľný, rýchlo vniká do krvi a oslobodzuje žalúdok od náročného trávenia. Pôsobí účinne pri chorobách obličiek a močových ciest, pri žltačke, obličkových a žlčníkových kameňoch a pri liečbe ženských chorôb. Pôsobí ako protijed na kofeín, alkohol a tabletky proti bolestiam hlavy. Jedna lyžička medu znižuje obsah alkoholu v krvi o 18% až 40%. Med tiež lieči a čistí špinavé rany, pričom predchádza ich hnisaniu. Vďaka vysokému obsahu cukru ničí baktérie procesom nazývaným osmolýza. Med sa používa aj ako zdroj okamžite využiteľnej energie alebo na posilnenie imunitného systému, či pri udržaní dobrej duševnej kondície – potláča napätie, zmierňuje nervozitu, nechutenstvo.

U nás nájdete viac druhov medu:

- pohánkový – vďaka obsahu rutínu je vhodný aj pri cievnych ochoreniach a kŕčových žilách

- lipový – pôsobí upokojujúco a uvoľňujúco

- kvetový – obsahuje najviac peľu, preto nie je vhodný pre alergikov

- manuka med – získava sa zo stromov manuka, ktoré rastú iba na Novom Zélande. Regeneračné a hojivé vlastnosti manuky boli využívané už pôvodnými obyvateľmi Nového Zélandu – Maurmi. V maurskom preklade znamená manuka "cítim sa dobre". Okrem vlastností spoločných pre všetky medy, manuka med má mimoriadne antibakteriálne účinky, ktoré pôsobia vysoko preventívne proti rôznym ochoreniam. Jeho využitie je naozaj široké – od boja proti infekciám až po starostlivosť o pokožku. Active Manuka med patrí do skupiny SUPERFOODS a spĺňa kritériá surovej stravy (raw food). Je to čisto prírodný tradičný liek overený 4000 ročnou tradíciou. Je považovaný za tak veľmi účinnú liečebnú zbraň, že sa používa v mnohých známych nemocniciach po celom svete v boji proti vážnym infekciám rán.

V ponuke máme aj Manuka pastilky, ktoré pomáhajú pri bolestiacha zápale hrdla.

  • melasa - nerafinované prírodné sladidlo určené k ochucovaniu nápojov a pokrmov alebo ako výživový doplnok. Je bohatým zdrojom vápnika, železa, horčíka a iných minerálnych látok a vitamínov B-komplexu. Je ľahšie stráviteľná ako cukor. Neobsahuje farbivá ani iné konzervačné látky.
  • ovocienka – čistá jablkovo-hrušková šťava
  • rakytníková šťava s fruktózou – rakytník parí medzi najbohatšie zdroje vitamínu C. Obsahuje tiež ďalšie vitamíny a stopové prvky, je významným antioxidantom. Tento sirup sa vyrába z ručne zbieraných plodov rakytníka a je sladený fruktózou. Neobsahuje lepok, mlieko, je vhodný aj pre diabetikov, vegetariánov, vegánov, makrobiotikov a pri nízkobielkovinovej diéte. Je určený pre priamu spotrebu alebo zriedený s vodou, vhodný do minerálnych vôd, čaju, tvarohu, pudingov, jogurtu, musli a cukroviniek.
  • sirup z topinambura – vďaka svojmu zloženiu a chuti sa využíva ako náhrada cukru, vhodný je pre diabetikov – obsahuje inulín, je účinný napríklad v boji proti obezite, pri metabolických poruchách, srdcovo-cievnych ochoreniach a detoxikácii pečene.